Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την οικονομική ολιγαρχία
  • Τη φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος
  • Ανούσια αντιπαράθεση των εκπροσώπων του δικομματισμού. Για κομματική πελατεία μιλά ο Γ. Παπανδρέου, για τα τεφτέρια στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ απαντά η κυβέρνηση

Την ώρα που οι εργαζόμενοι απεργούσαν χτες, απαιτώντας μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντάλλασσαν στη Βουλή τα άσφαιρα πυρά τους, συμφωνώντας και οι δυο στην ουσία της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου
Την ώρα που οι εργαζόμενοι απεργούσαν χτες, απαιτώντας μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντάλλασσαν στη Βουλή τα άσφαιρα πυρά τους, συμφωνώντας και οι δυο στην ουσία της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου
Με το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση για βουλευτές που διδάσκουν φοροδιαφυγή και τη ΝΔ να ανταπαντά με κατηγορίες για «μπακαλοτέφτερα» του Τσουκάτου στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε χθες στο Α' Τμημα Διακοπών το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο περιέχονται τα πρόσφατα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα. Στη συνεδρίαση παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «φοροεπιδρομή» στα λαϊκά στρώματα, ενώ προωθείται «σειρά ρυθμίσεων εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου».

Σχολιάζοντας την ανούσια δικομματική κόντρα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η ΝΔ αποδίδει τα τεράστια προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στη διεθνή κρίση και το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική της ΝΔ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «παρ' όλες τις διαχειριστικές της αδυναμίες, έχει σχέδιο. Εχει το ευρωενωσιακό σχέδιο»! Επισήμανε στην συνέχεια ότι «προσπαθείτε να αποφύγετε αυτήν την ουσία», αφού «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να θίξουν την οικονομική ολιγαρχία». Οπως σημείωσε, «η αιτία της επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων είναι ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος» και αυτός ακριβώς δημιουργεί την κρίση.

Εστιάζοντας στην επίμαχη τροπολογία για τα φορολογικά, ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «φορολογική επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, όπου αυξάνετε την έμμεση φορολογία τόσο στα καύσιμα, όσο και στην κινητή τηλεφωνία». Συνέχισε, τονίζοντας πως «στην ίδια λογική της φοροεπιδρομής, υπόκειται και η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους χώρους, και, μάλιστα, διατηρώντας σε διαρκή ομηρία τα συγκεκριμένα αυτά στρώματα», που «προσπαθούν μέσα από τρόπους, προσφεύγοντας στον υπέρογκο δανεισμό των τραπεζών, να βρουν μια λαϊκή στέγη κι αυτή μέσα από τις παρανομίες που έχουν οι κατασκευαστές».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις φορολογικής εύνοιας για το μεγάλο κεφάλαιο που περιέχονται στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «παρέχει κίνητρα επενδυτικά, όπως, για παράδειγμα, η λογική της έκπτωσης, της μη φορολόγησης των εσόδων από τα φωτοβολταϊκά» που «θα μετακυλιστούν στις πλάτες της λαϊκής κατανάλωσης». Επίσης αναφέρθηκε σε «διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου», αφού μειώνονται οι κρατικοί έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές και καλλιεργείται η αυταπάτη ότι οι επιχειρήσεις θα δρουν νόμιμα ...από μόνες τους.

Ανούσια αντιπαράθεση

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί σχεδόν ευθεία παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί πια να κυβερνήσει, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο». Ασκησε κριτική στις ιδιωτικοποιήσεις χωρίς βεβαίως να αμφισβητήσει την πολιτική τους ουσία, λέγοντας: «Από πότε το να πουλάμε τα πάντα έχει αναπτυξιακή λογική; Και τα λεφτά από το τίμημα να πηγαίνουν πού; Στην ανάπτυξη; Σε διαρθρωτικές αλλαγές; Στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Και πάλι όχι. Πάνε σε κομματική πελατεία και στην "τρύπα" της διαφθοράς». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στηρίζεται στην ψήφο βουλευτών που έδιναν δωρεάν μαθήματα φοροδιαφυγής μέσω off shore από την τηλεόραση, βουλευτών που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το γνωστό σκάνδαλο του Βατοπεδίου» και «έχουν ευθύνες για τα δομημένα ομόλογα». Τέλος, πρότεινε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα βασισμένο στην ανταγωνιστική «πράσινη ανάπτυξη».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «περιγράφει την οικονομία με τα μελανότερα χρώματα, ενώ μας λέει ότι έχει καταστραφεί η οικονομία, τάζει υποσχέσεις 11 δισεκατομμυρίων ευρώ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «είδαμε τη διαφάνεια που έχετε στους δικούς σας λογαριασμούς, στο κόμμα σας. Ενα μπακαλοτέφτερο εν είδει βιβλίου στο οποίο ενδεχομένως περνιούνται και δεν περνιούνται ορισμένα κατά μερικούς συντρόφους σας ή όχι».

Τέλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Αλέκος Αλαβάνος επέμεινε στις αυταπάτες περί μιας φιλολαϊκής ΕΕ, επικρίνοντας την κυβέρνηση «γιατί δε θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης; Γιατί δε θέτει αυτό που πιστεύουμε, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ